Financieel

Je financieel overeind houden als je kiest om eerder te stoppen met werken

Eerder stoppen met werken: Meer vrijheid en onafhankelijkheid

Eerder stoppen met werken zet deuren naar een vrij leven open. Maar hoe doe je dit financieel gezien als jouw grootste inkomen wegvalt? Je gaat gewoon vroeg met pensioen om nog lang te genieten van het leven. Je kunt dit met kleine stappen gaan realiseren om toch nog op een fatsoenlijke manier rond te kunnen komen. Je doet dit door je spaarrekening aan te vullen met extra’s en reserves. Op ten duur als de spaarrekening groot genoeg is kun je doen wat je wilt en dan begint het daadwerkelijke genieten. Je werkt vast met een bepaald doel. Je wilt dat ene prachtige huis kopen of een gloednieuwe auto voor de deur. De ander wil weer heel graag de wereld rondreizen in zijn vrije tijd. Maar financieel onafhankelijk worden is een kunst op zich. Door alleen maar te werken en niet te sparen blijf je afhankelijk en zul je zeker tot je 67ste door moeten werken voordat je in de AOW beland. Er zijn verschillende opties zoals beleggen of sparen maar ook gebruik maken van pensionopbouw.

Keuzes maken

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en keuzes. Gelukkig maar. De wereld zou saai worden als iedereen gelijk was. De een geniet van zijn baan en werkt liever door totdat hij is opgebrand en de ander vindt zijn werk zwaar, stressvol en fysiek slopend en stopt liever. Deze groep moet er niet aan denken om op zijn oude dag nog in een bepaald vak te zitten. Deze kiest voor vrijheid en heeft een spaarpotje aan de kant staan. Van dit spaarpotje kun je leven en na je 67ste krijg je ook nog ja AOW om van rond te komen. Als je kiest om veel te gaan besparen op onnodige kosten zoals dure vaste lasten die goedkoper kunnen en veel luxe eten aan boodschappen in te perken merk je dat je veel zuiniger kunt gaan leven dan je nu doet. Je kunt heel klein beginnen met enkele tientjes per maand en dit bedrag langzaam verhogen. Zo bouw je met enkele jaren al een flink spaarpotje op. Ook beleggen zou een optie zijn. Door maar een beetje te investeren kun je binnen 10 jaar het dubbele aan vermogen hebben en dat bouwt zich dan elke 10 jaar op.

Gaan beleggen

Met beleggen ondanks een klein risico kun je jouw gespaarde inleg flink verdubbelen. Anders dan op je spaarrekening kun je flink wat rendement halen over een looptijd van 10 jaar of meer. Op de spaarrekening is de rente zeer laag. Het levert je maar enkele tientjes tot een paar honderd euro extra op, ook op lange termijn. Met beleggen in index of in fondsen spreid je een risico over een lange periode. Ook risico’s op verlies worden hierbij verspreid over meerdere jaren. Hoe lager rendement je kiest hoe minder risico je neemt. Hoe hoger jouw rendement hoe meer risico door de hogere schommelingen in koersen. Het voordeel van beleggen is dat je met weinig geld veel kunt bereiken. Natuurlijk hangt dit af van het gekozen rendement. Je kunt dus meer winst behalen dan op jouw spaarrekening. Voor meer info kun je geldreview.nl raadplegen.