Zakelijk

Hoe houd je controle over je bedrijf?

Het is een punt waar veel ondernemers vroeg of laat tegenaan lopen. Hoe houd je de controle over je bedrijf en inzicht in de cijfers.

Het begin is bij veel ondernemers hetzelfde. Ze hebben een passie voor een vak of zien een idee als gat in de markt. En dus gaan ze aan de slag. Ze starten een bedrijf, ontwikkelen een product of bieden hun diensten aan als ZZP’er. 

Maar naarmate het bedrijf groeit veranderd de rol van de ondernemer. Eerst was hij manusje-van-alles, toen leidinggevende en nu ben je opeens directeur. Je draagt zorgt voor het hele bedrijf met misschien wel verschillende werknemers. Dat vergt een hele andere aanpak dan toen je als ondernemers begon. 

Ineens wordt er van je verwacht dat je overzicht houdt, een planning hebt voor het komende jaar en de komende jaren. Dat je weet waar het bedrijf cijfermatig staat en waar het bedrijf naar toe werkt. Hoe ziet de planning er uit? Hoe ga je ieder jaar je verkoopcijfers halen? Waar kan er bezuinigd worden op de kosten?

het zijn allemaal vragen die voorbij komen. 

Hoe houd je overzicht?

Dat is waar een management rapportage bij komt kijken. Een management rapportage zorgt er voor dat alle cijfers in het bedrijf inzichtelijk gemaakt worden. Zo weet je als ondernmer precies hoe het bedrijf er voor staat.

Cijfers die meegenomen worden in deze rapportages zijn voor ieder bedrijf anders. Maar over het algemeen worden de verkoopcijfers, inkoopcijfers, overige kosten, een liquiditeitsprognose en alle andere grootboekrekeningen in opgenomen. Daarnaast wordt er vaak gewerkt met een planning tot het einde van het lopende boekjaar. Hoeveel omzet verwachten we nog te maken? Hoeveel kosten verwachten we nog? Wat kunnen we doen om de omzet hoger te maken of de kosten lager. Allemaal vragen die beantwoord worden in een management rapportage. 

Het helpt de ondernemer inzicht te krijgen hoe zijn bedrijf er op het huidige moment voor staat en wat de vooruitzichten zijn voor het komende jaar. Een management rapportage geeft je inzicht en sturing, en helpt je tijdig bij te sturen of actie ondernemen.

Management Rapportages laten maken

Je kunt een management rapportage laten maken door de boekhouder maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven voor. Deze bedrijven hebben veel ervaring maar hebben als nadeel dat ze log en vaak langzaam zijn.

Mocht je een MKB-onderneming hebben is het aan te raden om een MKB-controller op ZZP basis in te huren. Hij of zij kan de volledige administratie uit handen nemen en management rapportages opstellen. Zo heb je snel inzicht zonder enorme kosten. Daarnaast schakelen ZZP’ers over het algemeen sneller dan grote ondernemingen.